lördag 26 januari 2013

I Örnarnas tid

Varmt på varmt

På Vattenrikets hemsida www.vattenriket.kristianstad.se/ kan man läsa följande om havsörnen, den är vår största rovfågel och en stor del av landets örnar tillbringar vintern i Kristianstads Vattenrike och längs den närbelägna kusten. Den är 70-90 cm lång, har 200-250 cm mellan vingarna och faktiskt är honan större än hanen. Örnen väger 5-6 kilo. ( En chihuahua väger 0,5-3 kilo som referens till alla storstadsbor) Det finns 300 exemplar i Sverige varav den äldsta man känner till är 26 år och häckar framgångsrikt fortfarande. En örn kan bli ca 30 år.

Det är roligt med fakta, men ännu roligare är det att se dessa fåglars skönhet i verkliga livet. Därför blir det Örnsafari i helgen i Tosteberga, Skånes enda skärgård. Fågellivet i Tosteberga lockar till sig besökare från hela Europa. Ligger ca 4 mil från Körsbärsgården. Ett stycke paradis för fågelskådare och naturälskare. Glad över att inhandlat kanadensiska vinterskor som klarar av minus 30 grader utan att tårna fryser. Den gamla sanningen om att hålla fötter och huvud varma, för att hela kroppen ska vara varm, stämmer faktiskt. Ska ladda kamerabatterierna, låna en bra kikare och packa matsäcken och sedan är det bara till att ge sig iväg ut i safarikylan och njuta av naturens storhet i det lilla.

I väntan på örnbilder, få ni hålla till godo med en uggla:


Trevlig helg på er!




söndag 20 januari 2013

Snart är det dags för ÖSKGs Konstrunda - och Oj vad veckan gick fort...

Bilden är från www.mynewdesk.com
...vi har inte hunnit blogga på grund av allt annat som har fixats i veckan. Vi planerar inför ÖSKGs Konstrunda 2013. Roligt är att vi har väldigt många konstnärer i vår närhet, som håller öppen ateljé under konstrundan. Konstrundan föddes faktiskt här intill. På ÖSKGs hemsida www.oskg.nu kan man ta del av historiken:

Konstrundan - Historik
1968 startade Sveriges, och förmodligen världens, första konstrunda av några konstnärer bosatta i Maglehem/Degebergaområdet.
Dessa konstnärer grundade några år senare Östra Skånes Konstnärsgille. Konstrundan har sedan dess vuxit för varje år. Många kopior har tillkommit men orginalrundan finns fortfarande kvar. Grundidén är enkel, men genial. Under påsken och 10 dagar framåt öppnar ÖSKGs medlemmar sina ateljéer för besökare. Man får som besökare uppleva ett annorlunda sätt att möta konsten på, hemma i konstnärernas ateljéer. På detta sätt får man även en unik chans att prata direkt med konstnärerna och höra dem berätta om sitt konstnärskap.

Konstrundan infaller i samband med påsken och startar på Långfredagen.Ska verkligen bli kul! Vi håller Körsbärsgården B & B öppet för konstintresserade gäster under konstrundan. www.korsbarsgarden.com
Välkomna!


måndag 14 januari 2013

Än så är det vinter...


Snön är nyckfull. Först kommer den och sedan försvinner den helt och man tycker plötsligt att man kan ana våren när det är 7 plusgrader ute - och så plötsligt, vaknar man upp till ett snöpudrat landskap igen. Ganska härligt! Det knarrar hemtrevligt under fötterna när man är ute och går. Vissa dagar är rena ljusterapin. Synade fåren i sömmarna och konstaterade att de egentligen behöver klippas, men så länge snön hälsar på oss, så får de vara lite toviga. Hellre varma får i hagen, än kalla får i vindskydden. En dag blir det vår, tro´t eller ej. 

lördag 12 januari 2013

Att åka tåg från Kristianstad



Bild från och av Naturum, Kristianstad
I morse tåg jag tåget från Kristianstad. Vad jag känner till är det enbart på Kristianstad station som man kan köpa tolv band av Selma Lagerlöf för 500 kronor eller Shakespeares samlade verk samtidigt som man löser tågbiljett. En kopp varm kaffe med gräddpulver kan också inköpas och du får en härlig tågresa med reselitteratur och fika. Det är inte alla förunnat att resa med Nils Holgersson i knäet samtidigt som man blickar ut över det skånska landskapet. Solen är på väg upp och morgondis ligger över vattnet. Vatten finns det gott om hos oss. Ett par kilometer från Körsbärsgården finns Hanöbukten med fantastiska stränder bland annat i Rigeleje, Maglehem och Vitemölla, men så finns också Kristianstads vattenrike. Vattenriket har en enormt rik och varierad natur. Mitt i stan reser sig Naturum som påminner om ett stort fågelnäste, verkligen ett häftigt bygge! På hemsidan http://www.vattenriket.kristianstad.se kan man läsa att området är utsett till ett Biosfärområde av Unesco, ett modellområde för hållbar utveckling. 
Det finns många spännande besöksmål i vattenriket, nästgårds har vi Forsakar, Degeberga backar, Fjällmossen och Gropahålet. Gropahålet är det något förminskade namnet på ett naturreservat längs den vackra Ålakusten. Fjällmossen är precis som namnet antyder en stycke natur med fina skogsmiljöer, orörda mossmarker där orrarna spelar och hjortron växer. Även björk och ljung växer sida vid sida av sköna enefälader och hagar. Som om man trillat ned i ett geografiskt hål och plötsligt hamnat i fjällen. Tänk vilken värld det finns runt knuten!


Glåmig vinter ute, men..

...sol i sinne inne. Fixat, fejat och kreerat i B & B. Roligt, och fint blir det. Därefter ut på en härlig ridtur i det snöiga landskapet. Såg dessutom solen sänka sin brandgula kropp över vitstänkta grantoppar. Vidunderlig kan naturen vara. Hästarna frustar nöjt över sig själva, när de på stabila hovar tar sig fram i vinterlandskapet. Hej, hopp, galopp - snön yr och vi kan inte låta bli att skratta över fart och frihet.
Är i gång med att finna nya ridstigar så att vi kan guida våra gäster med häst i skog och mark. 
Häromdagen såg vi en räv i snöyran, som tittade länge efter oss. Förstår inte varför man inte sjunger om rävens långa, ludna svans, för Mikkels bakdel är praktfull att skåda.  Tjock och röd med spetsen doppad i vitt. Svansen är nästan lika stor som räven, ser tung ut, men trots det rör Mikkel den elegant i svassande bågar. Förmodligen berättar svansen något för oss, men tyvärr har vi inget lexikon i rävspråket. Håller oss därför på respektfullt avstånd, så som man gör med främlingar man stöter på i skogen. Försöker se vänliga ut, men vem vet vad en räv tycker är vänligt? Det kan vi alla fundera på denna lördagskväll. Ha en trevlig kväll!

lördag 5 januari 2013

Efter snuva kommer sol


Vilken underbar sol denna lördag. Ljuset flödar fram över markerna. Mossan på strandängarna lyser som om det vore mareld. Hanöbukten ligger som en lysande halvmåne framför fötterna, ser ut som bukten vilar ryggen mot kustremsan. Tog fina bilder med HTC mobilen men tyvärr vägrar den att prata med Mac:n. Har försökt på alla vis, men det verkar kört. Vill ju gärna dela med oss av allt fint irl (in real life). Så istället blir det en bild på Tant Hund på glödande strandäng i Vitemölla. Också fint, men något annat. Ska börja ha kameran med.
Sjövindarna kändes som näsdroppar mot vintersnuviga näsor. Härligt att andas!