torsdag 25 juli 2013

I Julebodas sköna sand

Visst är det fantastiskt när den svenska sommaren bjuder på sitt varmaste väder! Juleboda är en av Hanökustens fina sandstrander, 5 km från Körsbärsgården. Det är väldigt lätt att tillbringa en dag där med tårna i sanden eller i det solbestänkta havet. Njutbart med andra ord! Behöver man sysselsättning, kan man alltid roa sig med skuggbilder...




William Arne på Kiviks marknad

William Arne Motorcirkus har funnits sedan 1934 och är fortfarande en sensation som doftar av diesel, testosteron och sågspån. William Arne Nilsson som skapade velodromen och motorcirkusen blev 92 år gammal och sedan har cirkusen levt vidare. Missade du den i år, så kom tillbaka - det är hisnande nummer med stor charm och skicklighet som utspelas i den runda velodromen. Lee Trevor racerförares nummer är också alldeles extra. Bilen han kör är en sann skönhet, som en silvercigarr med fyra hjul. 

Stiliga grabbar och en tjej i väntan på publiken. Förmarknaden Kivik


Tälttak




Racerbilen
Lee Trevor Racerföraren skriver autograf till mig

Titt ut genom tältduken

söndag 14 juli 2013

Det är marknadernas tid nu i Degeberga, Kivik, Åhus och överallt!

Bild från http://larsback.files.wordpress.com/2011/07/kivik12.jpg
Längs vägarna drar karavaner av elefanter, kameler och färglada hästar fram. Pariserhjul med vippande korgar balanserar osäkert på lastbilarnas flak. Folkavagnsbussar med viltkorvar dinglandes i backspegeln. Bilar fyllda med flätade korgar och smörknivar som doftar ljuvligt av ene kryper fram backe upp och backe ned. Rutiga strutar med karameller med namn som mintkyssar och lakritsrox förbereds på ängen. Piassavakvastar, trätollor, langos och Götes korv samsas sida vid sida. Längs vägkanterna står förväntansfulla barn med varma händer i lika förväntansfulla vuxnas händer.
Grönstycken och ängar förvandlas till marknadsplatser på kvällarna. Flitiga arbetsmyror monterar stånd och dukar bord hela natten. 
Knallarna känner varandra, grannar och vänner möts, barn förirrar sig och återfinns av hembygdsföreningen. Någon spelar dragspel, någon annan Iron Maiden. 
Fantasifulla stånd lockar till köpare, sedlar och mynt byter ägare, alla känner sig rika. 
Mobilbild Degeberga marknad

Spunnet socker och solens värme, röda körsbär och jordgubbar som snart tar slut. Alla sinnen är på, det är marknadernas tid nu. Missa inte det! 
Just nu pågår Degeberga marknad som slutar ikväll kl 20. Nästa helg är det Degeberga samlarmarknad som drar folk från hela Europa och som även har antikviteter. På måndag börjar Kiviks marknad som håller på 15-17 juli. Efteråt tar Sjöbo marknad vid som startar den 18 juli. Åhus marknad 23-24 juli och så vidare...
Titta in på turistbyråernas kalendarium för att få mer information. Klicka på länken så ser du hur det såg ut på Kiviks marknad på 50-talet. Speciellt hattarna är fina, kan man tycka! Filmen är från Terra Scaniae - Skånes historia på internet.


Psst, visste du att ordet Marknad kommer från det latinska ordet Mercatus som betyder köpenskap, så så länge minst har vi hållit på att hålla marknad ur ett historiskt perspektiv. Åkte även romarna karusell kan man undra..
Maila oss om du vill bo över i marknadstid på info@korsbarsgarden.com. Välkommen!

lördag 6 juli 2013

Med fötterna i sommaren, havet och sanden

Mobilbild
Att stoppa fötterna i havet ger en märklig känsla av befinna sig här och nu, men också förut och för alltid. Havet känns tidlöst, som en evig ström av vatten som berättar om vår historia och vår framtid. Våra härliga sandstränder längs Hanöbukten är en gåva. Vi har flera olika stränder att välja mellan inom en närradie av ca 5-15 minuter, från Kivik, Vitemölla, Haväng, Ravlunda, Juleboda till Furuboda. Vill man ta sig lite längre, så finns Åhus och Skånes enda skärgård Tosteberga (!!!). Trots högsommarens värme, blir det aldrig trängsel, utan det är helt ok att lägga ut sin jättestora handduk på den vita sanden. Alla får plats, liten som stor, gammal som ung, folk som fä, naturell eller med badkläder på. 
Ju fler som uppskattar och njuter av hav och strand, ju fler blir det förhoppningsvis som engagerar sig för att bevara vår unika miljö. Det måste vi om vi ska fortsätta känna havets tidlöshet och låta vår miljö återhämta sig.   
Sanden är så fin att det går berättelser om att Österlen exporterar sand till arabstaterna i öknen. Sant eller inte, njutbart är det i alla fall att bara vara i sanden. 
Välkomna!


Mobilbild