söndag 15 november 2015

Long time - älgar! Äpplen, kosjälar, djur och så nästan jul!


 
Välkommen till Körsbärsgården!


Pysslingabacken skymtas  i dimman

Morgon


Oj, vad tiden strömmar genom dagarna när man har roligt! Det har inte funnits tid över att gå in på sin kammare och skriva här på bloggen. Sist vi hördes var efter älgmötet i skogen i september. Long time!
Höst. Det är då vi skördar allt det goda som vuxit sig moget under sommaren, både fysiskt och mentalt kanske? 
Ingrid Marie, Cox Pomona och Astrakan. Tankar, önskningar och drömmar. 
Äpplena har mognat under hösten och visas upp i allsköns prakt under Äppelmarknaden i Kivik. Gå in här och se hur äppeltavlan såg ut i år: http://www.appelmarknaden.se/ . 
Konstnär är Emma Karp Lundström.
Så här beskriver man tavlan på hemsidan:
Tavlan innehåller 35 000 äpplen i 14 olika sorter som är uppsatta på 50 000 spikar.   
 ”Den skonsamma äppelplockningen, varsamt ett äpple i taget, måste göras för hand. Den tillägnas också alla hantverk, av olika slag. Alla våra händer som outtröttligt lagar, vårdar, tillagar, bygger skapar, fogar samman och reparerar. Handens närvaro i arbetet genom hela vår historia, liksom i nutid då vi alla inser att det finaste vi kan ge, är att sträcka ut en hjälpande hand.”

För mig låter beskrivningen som en livsfilosofi. Vi måste göra saker varsamt, vårda och bygga, reparera och foga samman. Sträcka ut en hjälpande hand, inte minst nu när världen blöder och läsningen av morgontidningen är smärtsam. 

Trots det får vi inte glömma bort att faktiskt njuta av det som vi kan glädjas över. Hos oss innebär det en tillvaro i ett landskap vars skönhet aldrig tar slut. Det låter tjatigt, vi vet, men det här är en magisk plats. Det är som jordarna under våra fötter bara vill oss väl. Några gäster sa efter en natt på Körsbärsgården: "Det här stället är fyllt av vänlighet, skönhet och tacksamhet. Kanske är det de forna korna, som skänker sitt lugn till platsen." 
Rum & Frukosten är ju inrett i det gamla kostallet och Rosas, Stjärnas och alla de andras kosjälar svävar kvar där tydligen. 

På tal om fyrbenta vänner, så rekommenderar jag varmt att läsa senaste numret av Österlen 360 http://www.osterlen360.com/ som har tema: DJUR. Det är en fascinerande läsning om korpar, dyngbaggar, hästar, hundar och människorna runtomkring djuren. Tidningen är gratis.

Knappt en månad kvart till Lucia. Huva, vad det gick fort. Denna helgen är det julmarknad  på Högestad gods. Rekommenderas! 




Helgen 5-6 december står vi själva på Bengtemöllas julmarknad i Brösarp och säljer lammskinn, Pysslingabackens örtprodukter och lite till. Det var premiär förra året och det blev en succé. Här en artikel från Ystads Allehanda: http://www.ystadsallehanda.se/tomelilla/forsta-julstoket-en-succe/ om julstöket. Hoppas vi ses där! 

Förresten, glöm inte att boka in dig till jul och nyår på Körsbärsgården. 
Om det passar, går det bra att hyra hela Rum & Frukosten för privat firande.


Ängladans på Bengtemölla

Julmarknad på fina Bengtemölla