fredag 2 augusti 2013

Hällristarens guide till bronsåldern och Kiviksgraven på Österlen

Bild från Vimeo
I veckan tog vi oss en tur till Bronsåldern och provade på att hällrista med ny teknik på Österlens museum i Simrishamn, http://www.simrishamn.se/museumHällristningarna blev inte huggna i sten utan likt en buddistisk sandmandala*, försvann ristningarna ut i tiden. Nästan skönt för kreativiteten, som utan hämningar kom loss med uppgiften. Solhjul, hästar och adoranter. Skepp, kvinnor, män och ormar, utformades på stenarna. 
Tack vare interaktiva designmoduler kan man dansa med i processioner, höra och se Solsagan, vända och vrida på fynd från bronsåldern och mycket mer. Utställningen heter Petroglyfiskt – virtuella upplevelser kring hällristningar och pågår året ut.


Bild från Österlensmuseum
En informativ och charmerande guide till tiden kan man köpa på plats Hällristarens guide till BRONSÅLDERN. 
Framsidetexten säger Omistliga hällristningsupplevelser, Gåtfulla gravar, Överlevnadstips, Informativa symboler med mera - läs den, förundras och roas på samma gång och ta dig en tur ut i bronsålderslandskapet!
Guidade turer kl 14 i utställningen dagligen. 
Den 10 augusti kl 20 är det Hällristningar by Night, samling på Österlens museum. Läs mer på deras hemsida. 

Innan Simrishamns museum var vi vid Kiviksgraven och fick en fantastisk guidad tur av Maria Heijbel. Fakta, tolkningar och myter presenterade med engagerande glöd och med glimten i ögat. All historia är tolkningar naturligtvis, men tack vare nya möjligheter och metoder till analys av fynd, kryper vi allt närmare en trolig bild av hur det kan sett ut och gått till. Fascinerande med denna likhet mellan oss människor i nutid och de som levde på bronsåldern. Annorlundahet, men likhet. 
Kiviksgraven är ca 3000 år gammal och är 75 meter i diameter och är därmed den största runda graven i Sverige.  Missa inte den när du är i omgivningarna. Intill Kiviksgraven ligger Café Sågmöllan som också har en liten "museibutik" med fina saker och böcker från Riksantikvarieämbetet.


Bild från platsr.com


* Ur Wikipedia: Ordet mandala (Sanskrit: मण्डल) betyder cirkel, och i hinduiska och buddhistiska ritualer syftar det på en figur som ritas på marken eller målas på ett bord och som symboliserar de kosmiska och himmelska regionerna. En sorts meditationsfigurer konstruerade av cirklar och former. Korrekt avbildad och vederbörligen invigd blir den ett koncentrat av ockult energi, som drar till sig dolda krafter och själv utsänder strålar som en talisman. Inom mandalacirkelns gränser tecknas andra geometriska figurer, mindre kvadratertrianglar ochcirklar som delar det Hela i heliga zoner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.