lördag 24 augusti 2013

Skördedags i Kristianstad och på Österlen!

Louise Moillon, Stilleben med frukt och grönsaker
Hurra, äntligen är det skördedags! Denna färgprakt när sommaren går mot sitt slut och höstens knispriga luft möter en på morgontrappan.
Är glad över att vi befinner oss på en plats som har årstider. Det är underbart med värme och sol, men det är också härligt med skiftningar och förväntningar på varje årstid.
Hösten brukar betecknas av nystart av arbete, skola, kurser, garderober, löften, motion med mera. Och framförallt maten!
Alla dessa framdukade stilleben av nyskördade morötter, plommon, majrovor, rödbetor, potatis, kål, äpplen, bär, kockor, tomater, squash etc. Som en målning från renässansen. Det doftar jord och det smakar himmelskt.
Lättkokta polkagrisbetor med smulad getost och solroskärnor eller vita morötter med chili och apelsin, nybakad blåbärspaj och krusbärskompott, plommontartine och äpplemust, kantarellsoppa och äpplepaj med nyslungad honung och valnötter. Mmmmm...och ja tack!

Här kommer ett axplock av alla skörde - och matmarknader i närheten av oss. Låt dig väl smaka och välkommen att övernatta!

Mer om Smakmånaden i Kristianstad, Bondens marknad, Skördefesten i Kristianstad,Vångabygdens skördefest, Åhus Vin & Mat kan du läsa mer om här:


Mer om Äpplemarknaden i Kivik: http://www.applemarknaden.se

Äppeltavla från 2010

Skånemat 2013 som är en matmässa på Yllan i Kristianstad 20-22 september.
Kristianstad kommun är en av landets bästa matkommuner och arbetar med maten under samlingsnamnet Spirit of Food. Se mer om mässan här: http://www2.kristianstad.se/sv/evenemanget/a490249/skanemat-2013/detaljer
  
Tänkte själva göra en vintur i trakten. Här vimlar av Skånska vingårdar som håller öppet för besök. Rekommenderar en trevlig bok som heter Tjugo Skånska Vingårdar, som är utsedd till Årets vinbok. Mer om denna tur kommer här på bloggen.

Glöm inte bort alla gårdsbutiker som fyller sina lador, rekommenderar speciellt ett besök hos Mandelmanns i Rörum som har ekologisk skördemarknad sista helgen i september, 27, 28, 29/9. En smakfull upplevelse för alla sinnen! Läs mer här: www.mandelmann.se. De har öppnat en ny gårdsbutik som är fylld med ljuvligheter.
Bild från tidningen Elle


Låt det väl smaka!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.