torsdag 2 juli 2015

Kiviks marknad, Degeberga marknad och samlarmarknad och så många fler!

Barn i bubblor på Kiviks marknad 2013

William Arnes Motorcykelcirkus har varit igång sedan 1934. Missa inte den, lukten av diesel, testeron och sågspån är oslagbar!

MC-Ryttare på William Arnes som kör uppåt väggarna!
Fastän jag varit på marknaderna sedan barnsben, så är det lika spännande varje sommar när tivolivagnarna rullar in från när och fjärren. Åsynen av dem och förväntan ligger i luften som ett rosa spunnet socker. Säsongen för oss börjar med Kiviks marknad som i år är 13-15 juli. Kiviks Marknad besöks varje år av över 100 000 personer.
Kiviks Marknad är en tradition som funnits sedan Hansatiden, det vill säga någon gång mellan 1300- och 1600-talet. Då handlade man med sill som man sålde vidare ut i Europa. Idag har marknaden drygt 1000 knallar som handlar med allsköns ting. Marknaden är Sveriges största marknad. Från början ägde marknaden rum i augusti, men sedan år 1866 är den alltid i juli. Det är ganska häftigt att tänka sig när man står där med sina marknadskarameller i strut som sig bör och tänka på att traditionen med Kiviks marknad pågått i drygt 700 år! Då kan man lyfta på tyrolerhatten som man just köpt av en glad knallare och ta sig en tur i Pariserhjulet!

Degeberga antik- och samlarmarknad
Degeberga antik- och samlarmarknad håller på att packa upp!
 Degeberga har blivit platsen för en av Sveriges största antik- och samlarmarknad! Att ströva bland stånden där är som att befinna sig i en mystisk parallell värld, nästan som en Harry Potter-värld. Rariteter av alla de slag finns på plats. Häromåret bodde en Dockdoktor som ställde ut på marknaden hos oss! Det är spännande att få träffa en dockdoktor och höra om hantverket! Till marknaden kommer samlare från hela Europa. Missa inte den 19 juli då den äger rum!
En annan anrik marknad är Degeberga marknad 11-12 juli som har ägt rum sedan 1891. En sympatisk marknad där man verkligen kan göra fynd och med mycket hantverk. 
Vill du ha ett bra utgångsläge för alla marknaderna, välkommen att boka in dig på Körsbärsgården www.korsbarsgarden.com!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.