måndag 10 december 2012

Forsakar och pysslingarna!



Bild från Länsstyrelsen 

Tittar på kartan om Forsakar och Lillaforsskogen. Det står: En mäktig ravin med vattenfall, småkryp och pysslingar. Det visste jag väl, att det här var ett magiskt ställe. Sägen och vetenskap i förening. Forsakar är ett verk av jättar eller så har ravinen mejslats ut av stora mängder vatten från smältande inlandsisar. Vattnenmassorna bröt tvärs genom längsgående bergsryggar till exempel vid Pysslingakyrkan och Pysslingaberget. AHA! Där var di smau igen!
Det övre fallet har en fallhöjd på 7,4 meter och det nedre har en total fallhöjd på 10,5 meter.  Imponerande i Skåne! Det finns en avsats som kallas för karet som åstadkommer en synvilla, eftersom det verkar rinna in mer vatten än vad som rinner ut. Detta förbryllade redan Carl von Linné när han besökte Forsakar på sin Skånska resa år 1749. Eller så är det pysslingarna som skojar med oss.
Inte bara pysslingar härjar i skogen. Vid vattenfallet spelar näcken och i skogen lockar skogsnuan unga män att gå vilse. Vid Pysslingaberget och Pysslingakyrkan bor troll och pysslingar. Det finns även andra småkryp. Våren 1942 hittade zoologiprofessor Per Brinck flera bokskogslöpare. det är en stor skalbagge som Linné påstod fanns i Sverige på 1700-talet, en uppgift som ansågs tvivelaktig ända tills Brinck fann den vid Forsakar nästan 200 år senare. Bokskogslöparen är ovanlig och utrotningshotad i Sverige. 
Så när våren kommer är det dags att ligga på knä vid vattenfallet och kika efter våra allra minsta varelser. Jag längtar och kan längta.

PS. Skogsnua är ett annat namn för skogsfru eller skogsrå. DS.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.