onsdag 26 december 2012

Tant Mettes mandelris

God fortsättning på julen! Om ni fortfarande orkar så är detta ett himmelskt gott recept från Anna och Fanny Bergenström. Vi är tvungna att koka ytterligare portioner av mandelriset, för det exploderar av jularomer och det är ljuvligt!

Prova ni också! Här kommer receptet:
Antal portioner: 6
1 dl rundkornigt ris
2,5 dl vatten 
1 kryddmått salt
5 dl mjölk (3%)
1 st vaniljstång
75 g mandel
2 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
3 dl körsbärsmarmelad eller sylt
1 dl vatten
3 msk portvin


GÖR SÅ HÄR:

1. Koka riset med vatten och lite salt under tätt lock i 10-12 minuter. Späd med mjölken och koka upp som en vanlig risgrynsgröt. Koka på minsta möjliga värme i ca 45 minuter. Rör om då och då.
2. Klipp upp vaniljstången på längden så att vaniljkristallerna (de små svarta kornen) inuti blir åtkomliga. Skrapa ur dem med en liten kniv. Lägg ner både stång och vaniljkorn i den heta gröten, rör om och låt det hela kallna under lock.
3. Grovhacka mandeln. Blanda ner mandelhack och lätt vispad grädde i gröten. Smaksätt med siktat florsocker efter smak. Lägg upp mandelriset i en skål och ställ skålen svalt.
4. Lägg körsbärsmarmelad eller sylt i en liten kastrull. Smält över svag värme tillsammans med vatten och gärna portvin. Rör om väl. Häll upp körsbärssåsen i en skål och servera såsen kall till mandelriset.

Dessutom är det vackert att beskåda. Som Snövit liksom.


Bilden är från recept.nu 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.