måndag 6 maj 2013

I Ramslökens tid - Matrundan i Madariket 4-12 maj



Bild från Runebergs

Äntligen är det vår! Och vår på Österlen betyder Ramslök. Detta underbara lilla gräs som står med fötterna blött vid sjöar, i ängsmarker och skogsdiken. Allium Ursinum heter den på latin. 
Det låter som ett körverk av Mozart! 
Den har små vita stjärnliknande blommor och den smakar som en förädlad vitlök. Kallas också ibland för skogsvitlök.

I vårt kök har det gjorts Ramslökspesto på löpande band under två veckors tid. Den är så underbart god att den försvinner snabbt igen. Några ynka få burkar står kvar på köksbänken och lyser upp köket med sin illgröna färg. Vi vårdar dem som om de innehöll Bamses dunderhonung eller Karl-Alfreds spenat. Så stark är Ramslökens dragningskraft! Absolut!

Ramslökspesto i Ramslökssoppa, dubbelt upp liksom. Ramslökspesto med rökt älg från Vitaby lanthandel, skogskungen är prydd med de ljuvligaste aromer,  pasta och Ramslökspesto, Ramlökspesto på bruschetta, Italien möter Österlen. Oj, vad gott det är!  

Ännu mer gott finns i den här veckan under Matrundan som pågår till och med den 12 maj. Läs gärna mer på programmet här http://www.matrundan.se. Det är lokala matproducenter tillsammans med krögare och andra matintressenter som har fyllt veckan med kulinariska nöjen.
Väl bekomna!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.