torsdag 26 december 2013

När Änglarna kom till byn i julens tid



Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill Jorden vi ärvde och lunden den gröna Vildrosor och blåsippor och linblommor och kamomill Låt dem få leva, de är ju så sköna
(Wikipedia)

En dag när vi kom körandes in i Degeberga, hade änglar flugit dit. De satt uppe på husfasaden, vid infarterna och på sporthallen med händerna ömt slutna kring ett hjärta, som de sträckte fram mot oss. Det var kärlek vid första ögonkastet.
De skimrade och gnistrade och var alldeles, alldeles underbara…
Det tog en stund innan vi förstod att det fanns en koppling inte bara till julen, utan naturligtvis också till att vi bor i Änglanejden.
Ja,det låter kanske märkligt, men det är inte det. Inte alls.
Från början hette nejden Änglamarken, ett turistnätverk där alla vi som är verksamma i trakten hjälps åt med att marknadsföra nejden som är belägen med ena foten på Österlen och med andra i Hanöbukten och på Linderödsåsen, här finns skog och hav, hed och äng, konst och dösar, hästar och hjortar, örnar och orrar, närhet till urskog och stad - alltså mycket av det vår jord kan erbjuda. Änglamarken var dock redan varumärkesskyddat av Coop, så det blev Änglanejden istället.
Hur man nu kan varumärkesskydda ett ord i en visa som Evert Taube skrev 1971? Hasse & Tage (Hans Alfredson och Tage Danielsson) skickade till Evert Taube denna hyllningsvisa när han fyllde 85 år -

Snödroppar niger i vårliga backar
och vassarna vaggar och bugar och tackar.
Det stiger ett fyrfota leve från djuren
som, tack vare dig, finns kvar i naturen.

Om vår goda vilja var lika stark,
så vore jorden en Änglamark.
(Wikipedia)

Och så är det, inte hela jorden tyvärr, men vår lilla nejd här är en Änglamark eller kalla det vad du vill, för nejden finns och våra änglar finns här, när du vill.

God Jul på er alla!


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.