lördag 23 februari 2013

Hälleviks Arboretum vid Stenshuvud och Esperöds Arboretum

Bild från http://www.osterlen.com/arboretum/keaupplevelser.htm
 
Behovet av att röra på benen kan drabba en ibland. Snön fyker fortfarande men kosan styrde vi till Stenshuvud. Intill Stenshuvud vid Äpplets hus, finns en magisk plats. Det var den trädkunnige trädgårdsmästaren Carl Wilhelm Ekenstam som under åren 1914–23 hämtade hem träd från de sju olika världsdelarna och planterade dessa på de österlenska markerna. Så uppstod ett arboretum - en samling av exotiska träd.
När man kommer så här års, så är man oftast ensam vandrare. Att stiga in i arboretumet, är som att stiga in i en spännande saga. Utan att vara expert, så kan man ändå väldigt lätt urskilja att trädstammarna inte tillhör den skånska naturen även om vissa av träden är skyhöga och trivs väldigt bra med rötterna i den skånska myllan. I arboretumet finns mycket olika cederträd och tallar från Asien och Nordamerika, väldiga rhododendron från bland annat Japan vars städsegröna blad man går under medan snön knarrar under fötterna. Cederstammarna lyser röda i februariljuset och järneken blir mäktigare för varje år. Tanken far upp, om alla dessa träd kunde tala, vilken underbar internationell kakofoni som skulle uppstå. Coloradogranen från Canada i samspråk med Orientgranen från Turkiet och den Japanska lärken. Ungefär ett 20-tal träd finns representerade. Ett stenkast bort ligger ytterligare ett arboretum som är känt för sin 1500-tals ek som Carl von Linné beskrev i sin skånska resa år 1749. Eken lär ha en omkrets på ca 887 cm.
Det var inte Ekenstam utan Albert Wallis som på 20-talet anlade Esperöds arboretum. (Man kan ju undra om herrarna tävlade mot varandra..) När du lägger handen på den kan du känna den tid då den danske kungen Christian II regerade. Mäktigt. Hälleviks arboretum är alltid öppet, medan öppettiderna till Esperöds får man undersöka från år till år eftersom det ägs av konstnärsparet på Esperöds herrgård. Hur som helst - ha gärna vägarna förbi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.