torsdag 21 februari 2013

Snart är det konst i varje krök

Bild Wiki Common
Snön vräker ner tiddelipom, men vi funderar mest över konstrundan i påsk. ÖSKG har som vanligt sin påsksamlingsutställning på Tjörnedala konsthall i Baskemölla. 104 konstnärer medverkar i år. Några av dem bor vi grannar med eller så finns de ett penseldrag bort. Många har samlats i Maglehem 5 km från Körsbärsgården. Öppningen av konstrundan sker under långfredagen, den 29 mars och sista dag är den 7 april. Man kan vara konstkännare och tycka något om konstrundan och man kan vara enbart sugen på en tur till Österlen där konstrundan blir ett utflyktsmål. Då tycker man kanske något annat om konsten. Oavsett så blommar Österlen upp under påsken och folkfeststämningen bubblar mellan människor. Det är opretentiöst och glatt. Vi har varit med om rundor där man efter att ha pulsat fram i snödrivorna, flämtande hamnat i någons ateljé och blivit bjuden på en Varmkall från Äpplets hus vid vedkaminen. Vi har också varit med om rundor där blommiga vårklänningar brett ut sig över sanddynorna på Haväng och det bubblat pirrigt i glasen. I år är det 45 år sedan det hela började i vår grannby Degeberga. 1968 kom några konstnärer på att det vore trevligt att öppna upp sina ateljéer och på så sätt få möta sin konstpublik under avslappnade former. Vem kunde då ana att det skulle bli en sådan framgångssaga? 
I Degeberga finns även arvet efter skulptören Ivar Johnsson. Om du ändå har vägarna förbi i påsk rekommenderar vi ett besök i hans "konsthall" i parken. Kontakta Gärds Härads Hembygdsförening som vårdar konstarvet efter Ivar Johnsson på http://www.hembygd.se/gards-harads/kontakta-oss/ 
så får du veta mer om öppettider med mera.

Ur Wiki: Ivar Viktor Johnsson föddes den 12 februari 1885 i Vittskövle, dog 16 augusti i Stockholm, var en svensk skulptör och formgivare.
Ivar Johnsson utbildade sig på Tekniska skolan i Stockholm och på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, samt i Paris 1911-12. Han är mest känd som monumentalskulptör och många av hans verk finns på offentliga platser i Sverige. Från 1920 fram till sin död 1970 bodde han på malmgården Heleneborg på Södermalm i Stockholm, där han också hade sin ateljé. Han startade utbildning i materialkunskap för skulptur som lärare på Kungliga Konsthögskolan Ivar Johnsson var klassicist och arbetade i en uttrycksfull stil.
Mer om Ivar Johnssons verk påhttp://sv.wikipedia.org/wiki/Ivar_Johnsson
Eftersom våra hjärtan klappar för Island, väljer vi Mannen i Islandströja av Ivar Johnsson som bloggbild. 
Varmt välkommen att sova på Körsbärsgården under konstrundan. Boka på www.korsbarsgarden.com eller info@korsbarsgarden.com.
Du kommer garanterat att sova med konsten runt knuten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.