lördag 1 mars 2014

Bä bä vita lamm, nu så är det vår! Om Köpenhamn och konst, Österlen och lamm.

Bild från Wikipedia.org
Bild: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/c1/Vignette_-2%2C_2008%2C_Kerry_James_Marshall.JPG
Efter att ha tillbringat 48 timmar i Köpenhamns intensiva konstliv, kom vi tillbaka till den lantliga lugnet igår kväll. Dimman svepte in landskapet och det var svårt att hitta sin väg framåt från Öresundsbron, men när vi väl kommit hem, hoppat ur bilen och lyssnat in bäckens ljud, var det som om kropp och själ tog en djup suck av glädje.
Det är verkligen glädje att på knappt två timmar kunna ta sig mellan Köpenhamns storstadsbrus och Körsbärsgårdens stillhet inbäddat i ett landskap som i diset visar upp sin mest sakrala sida. Det är en klyscha, men jag säger det ändå: Det bästa av två världar! Verkligen!
Vi var bland annat på en vernissage på Charlottenborg http://www.kunsthalcharlottenborg.dk som ligger vid Kongens Nytorv/Nyhavn och såg två mycket spännande utställningar - en stark rekommendation: Missa inte dem!
Den ena utställningen var Kerry James Marshall: Painting and Other Stuff. Konstnären som är amerikan och född 1955, anses vara en av våra samtida största konstnärer. Han är utställd i hela världen och hans konstnärskap breder ut sig från media till media. Det var skulpturer, målningar, filmer, installationer, serier, textilier, skyltar etc etc. 
Han är politisk, estetisk, engagerande och visade prov på mycket humor. Utställningen är verkligen en ögonöppnare för människors skilda levnadsvillkor. Mer om konstnären här: http://www.kunsthalcharlottenborg.dk/exhibition/view/120
Den andra utställningen var Makten och Äran, Våldet, Pengarna (fast på danska) av den svenska konstnären Gerhard Nordström född 1925. Gerhard Nordström bor i Ystad och denne spännande konstnär visar i sin konst ett otroligt engagemang för världens orättvisor och sår. Gerhard Nordström var på plats på vernissagen och den kraft som han visar upp trots sina nästan 90 levnadsår, gör att jag hoppas att det ska finnas samma gnista i mig och min omgivning när jag är 90! (Jodå, statistiskt kan vi alla bli 90, jag hoppas på att våra landskap Linderödsåsen och Österlen ska hjälpa till med det).
Mer om hans utställning här: http://www.kunsthalcharlottenborg.dk/exhibition/view/120  


Bild från Wikipedia.org
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Gerhard_Nordström_-_dekorerar_elskåp_i_Ystad_2010.jpg
Ja, så var det ju bä-na! I morse kom de första lammen, fyra små ulliga underbara varelser.
Ett säkert vårtecken! En vår utan lamm är inte en riktig vår för oss.
För det är så det är i kontrasternas värld, konst och lamm, lamm och konst. Allt finns här, samtidigt!
Välkommen du också till Körsbärsgården!

Foto Ulrika Smedman
Lilly  fjolårets napplamm




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.